Julefest for byens hjemløse skal udjævne høj og lav

En julefest skal få århusianerne til at sige hej til de hjemløse i stedet for at gå over på modsatte side af gaden. Det er ambitionen for initiativtager Ole Kragekjær Madsen, der inviterer alle hjemløse til fest.

En slagter giver 40 kg kød. En familie laver små julegaver til de hjemløses hunde og en kvinde donerer 300 flasker Underberg. 40 frivillige har allerede meldt sig til at være med på dagen, så nu skal de hjemløse bare inviteres. Julefreden har alle forudsætninger for at sænke sig over FO-huset, når 150 hjemløse og frivillige samles til julefest.

Ole Kragekjær Madsen har haft travlt med at samle ind til den årlige julefest, han arrangerer for de århusianske hjemløse. Den 22. december holder hans initiativ Hjemløs i Århus julefest med gaver, hygge og selvfølgelig masser mad. Alt sammen er doneret af private og butikker fra byen.

Ole Kragekjær Madsen. Foto: Nicolai Berthelsen
Ole Kragekjær Madsen. Foto: Nicolai Berthelsen

Vil altid hjælpe

Ole Kragekjær Madsen er kok og fotograf arrangerede for første gang Hjemløs i Århus sidste år. Han var begyndt at arbejde mindre, og da hans åbenhjertige og omfavnende mormor døde, blev det nærliggende for ham, at hjælpe nogle af dem, der har mindst, fortæller han.

“Jeg har altid gerne ville hjælpe andre. Jeg kan ikke lade være. Jeg elsker det, og får så meget igen,” siger den 39-årige århusianer, der om få dage skal lave mad til 450  hjemløse og frivillige. For ikke nok med at bespise 150 mennesker den 22. december så laver han også mad til de hjemløses juleaften ved Blå Kors.

LÆS OGSÅ: Her er juletilbuddene til de hjemløse

Han har selv oplevet svigt i sit eget barndomshjem, med en far der drak. Som lille var Ole Kragekjær Madsen ofte med på bodega hvor han fik en parisertoast mens faren fik en øl. Og svigte andre er det sidste, Ole Kragekjær Madsen vil gøre. Især ikke hans to sønner, der også skal med til jul for de hjemløse.

“Det er ofte meget lidt, der skal til for at hjælpe andre. I stedet for at svigte, som jeg selv er blevet det, vil jeg gøre det modsatte og hjælpe.”

Mødet mellem mennesker
40 af gæsterne er frivillige. Ud over at hjælpe til er de med for at snakke med de hjemløse. Uanset om man er hjemløs eller frivillig, er det givende at snakke med nogle, der har en anden hverdag end en selv, mener Ole Kragekjær Madsen.

“De hjemløse kan glemme, at det er hårde tider, og de frivillige kan få sig nogle gode historier fra en verden, de måske ikke kender. Skellet mellem høj og lav kan blive udjævnet,” siger han.

Ole Kragekjær Madsen tager sig altid selv en snak med de hjemløse, der hænger ud på Klostertorv, når han er i nærheden.

“Det er ikke kun narkomaner og ballademagere, der står der. Alt for mange er bange og holder sig væk. Jeg vil gerne have udjævnet det skel.”

Det kan få flere positive effekter, hvis folk tør gå over gaden og hilse på, mener han. Blandt andet vil det sikkert få flere til at donere deres tøj til hjemløse i stedet for at smide det ud, når man ikke længere vil have det, siger han.

Man kan se, hvor man hjælper
En af grundene til, at der er så stor opbakning til projektet, forklarer Ole Kragekjær Madsen med den store gennemsigtighed. I Hjemløs i Århus bliver der ikke brugt penge på lønninger eller bureaukrati. Hvis man vil give 15 glas kartofler, så kan man gøre det, og på den måde, bliver hjælpen meget konkret.

“Der er jo rigtig mange mennesker derude, der gerne vil hjælpe. Jeg giver dem en mulighed for gøre det, hvor de tydeligt kan se, at de gør en forskel.”

De hjemløse er ikke blevet inviteret endnu. Det bliver de nede på Klostertorv i løbet af ugen op til arrangementet. De hjemløse får han kontakt til på gaden, og så spreder rygtet sig. Alle bliver inviteret. Grønlændere, rumænere og danskere. Misbrugere, drankere og psykisk syge. Der skal være plads til alle. Sidste år kom der 75 mennesker, og i år er der plads til 150. Hvis der er mad tilovers, gives det til Blå Kors.

Vil hjælpe hele året
Det er ikke kun til jul, at de hjemløse skal have en hjælpende hånd. De hjemløse findes også resten af året, derfor er det ikke rimeligt, kun at hjælpe i juletiden, mener Ole Kragekjær Madsen. Han har store planer om både sommerfestival, fisketure og grillaftener med de hjemløse, og derfor skal den store interesse i december også bruges til at få stablet et netværk på benene, der kan køre videre. Allerede til januar har han en masse feltrationer, der skal deles ud.

“Julefesten giver et netværk af både frivillige og sponsorer, så der er masser af hjælp at hente,” siger han.

Du kan følge det frivillige arbejde og kommende arrangementer på Hjemløs i Århus’ hjemmeside og på Facebook.

Ole Kragekjær Madsen er ikke den eneste, der afholder arrangementer for de hjemløse og udsatte århusianere. Hjemløs jul har lavet en oversigt alle gratisarrangementer i byen. Se kortet her.

[fblike url=”http://hjemloesjul.mediajungle.dk/jul-byens-hjemlose-skal-udjaevne-hoj-og-lav/” style=”standard” float=”left” showfaces=”false” width=”200″ verb=”like” font=”arial”]  [twitter url=”http://hjemloesjul.mediajungle.dk/jul-byens-hjemlose-skal-udjaevne-hoj-og-lav/” style=”horizontal” float=”left”]

 

< Forsiden

24 dage • 24 historier